A legapróbb mosolytól kezdve a legnagyobb energiát kifejtő mozdulatokig mindent az izmaink működésének köszönhetünk.

Míg az emberi szervezetben 206 csont található, addig az izmokból 600. Vannak, melyekkel minden nap “találkozunk” vagy akár bosszankodunk miatta (például: túl vastag a vádlim), és van olyan izmunk, melynek a létezéséről is aligha tudunk, pedig olyan dologért felelős mint a szívverés vagy az egészséges emésztés.

Egy biztos: az emberi szervezet működése egy komplex, néha felfoghatatlanul bonyolult, ugyanakkor csodálatos rendszer. Éppen ezért kell rá vigyáznunk és a lehető legtöbb mindent megadunk számára az optimális, egészséges működéshez.

Az izmokat három csoportba lehet sorolni: sima, szív, és vázizom.

A test legnagyobb izma a farizom, melynek nagyon komplex és fontos feladata van.

A farizom fő feladata, hogy támogassa a törzset, segítse a csípő mozgását, és elősegítse a megfelelő testtartást.
Ha nem elég erős, akkor a medence előrebillen, a has előreesik, a fenék pedig hátra tolódik és létrejön az úgynevezett kacsatartás.

5 tény az izmokról, melyen sokan meglepődnek:

 

Az izomtömeg meghatározza a testsúlyt

Izmaink testsúlyunk mintegy 40% százalékát teszik ki. Sportolóknál ez az arány akár az 50%-ot is meghaladhatja. Ennek az a fő oka, hogy az izomszöveg jóval nehezebb, mint a zsírszövet. Diétánál, fogyókúránál kell különösen ügyelni arra, hogy ne csak a mérleget vegyük számításba, hiszen előfordulhat, hogy a testsúly nem változik, mi mégis karcsúbbak lettünk, mert az izmok fejlődtek a zsírraktárak helyett.

Izmaink rengeteg vizet tartalmaznak

Akárcsak testünk, izmaink is nagyrészt vízből állnak: akár 70 százalék is lehet a víztartalmuk. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztást nem véletlenül említik annyiszor. Az egész testünk működéséhez folyadék szükséges. Edzés közben például a sok folyadékfogyasztás hatására az izmok később fáradnak el. Ügyelni kell tehát arra,hogy testünk vízigényét napról napra biztosítani tudjuk.

 

A legkeményebben dolgozó izmunk a szívizom

Az egyetlen izmunk, amely soha nem pihen meg. Körülbelül 60 milliliter vért pumpál tovább minden egyes szívdobbanáskor, ez évi 40 millió szívdobbanással számolva 70 éves korunkra 2,5 milliárd szívdobbanást jelent. Így több mint 147 millió liter vért forgat meg a szervezetünkben életünk során. Ekkora munkára más izom nem képes.

Egyszerre rengeteg izmunk mozog

Még a legegyszerűbb gyakorlatok is rengeteg izmunkat mozgatják meg. Egy szimpla lépcsőzéssel is közel 200 izom aktiválódik.

A legrugalmasabb izmunk a szánkban van

Egy-egy jógaóra vagy az edzés utáni nyújtógyakorlatok során bizony sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mely izmunk a legrugalmasabb. Ez az izmunk nem más, mint a nyelvünk.

Az izmok megfelelő működésére és fejlődésére nem csak a sportolóknak, aktív életmódot folytatóknak kell ügyelnie, hanem mindenkinek.

A tiszta, egészséges táplálkozás és megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, a dohányzás elkerülése már önmagában sokat segíthet, azonban a stresszes, rohanós mindennapok során jobb támogatni izmaink működését.

A Zafír termékcsaládjából különösen két terméket ajánlunk mindenki figyelmébe.
A fagyöngy-fokhagyma olajkapszula tágíthatja a szív és más szervek véredényeit; erősítheti a szív összehúzódásait; normalizálhatja mind a magas, mind pedig az alacsony vérnyomást.
A baktövis porkapszula elsősorban immunerősítő, védi a sejtek épségét, elősegítheti az egészséges sejtosztódást, késleltetheti az öregedés folyamatát, erősítheti a teljesítőképességet, hangulat és koncentráció javító, fokozhatja az ízületek rugalmasságát, segíthet a sejtek anyagcsere zavaraiban.

Amikor vitamint vagy épp táplálékkiegészítőt választunk, azok felszívódására kell különösen ügyelnünk, hiszen minél több szívódik fel belőlük, annál inkább képesek szervezetünk, izmaink működését megfelelően támogatni.