A királydinnye a királydinnyefélék (Zygophyllaceae) családjába tartozó, egynyári, kétszikű kúszónövény. Főként az északi féltekén fordul elő, a száraz meleg klíma és a homokos talaj kedvelője, Magyarországon főként az Alföld egyes részein tekinthető gyakorinak.  Kínában, Kelet-Ázsiában széles körben elterjedt, és Nyugat-Ázsiában és Dél-Európában is fellelhető. Az ókori görögök évszázadokon keresztül általános erősítőként használták, ma már az egész világon elterjedt.

Az ayurvédikus gyógyászatban hatékony vese- és húgyúti funkciók erősítésére és a veseelégtelenség megelőzésére és kiegészítő kezelésére is alkalmazzák. Eredményes a húgyúti fertőzések és gyulladások kezelésében, vízhajtó hatású, oldja a vizeletpangást, hűti és megnyugtatja a húgyutak membránjait.  Az indiai gyógyászat leírása alapján hátfájás, ülőidegzsába, kismedencei és keresztcsonti régió gyulladása, száraz köhögés, légzési rendellenességek kezelésére is hatékonyan használható. A tibeti orvoslás egyéb összetevőkkel keverve a húgyutak gyógyszereként alkalmazza. A  királydinnye a kínai orvoslás szerint fűszeres, keserű és meleg hatású, energetizálja a máj és tüdő, vese csatornát, valamint hátfájás, gyakori vizelés, spermatorrhea, korai ejakuláció kezelésére alkalmas. Az európai népgyógyászatban fejfájás, székrekedés, szexuális problémák és idegrendszeri megbetegedések kezelésére rendelik.

A királydinnye különböző fitokemikáliákat tartalmaz, mint például gyanták, alkaloidák, szaponinok, glikozidok, flavonoidok, enzimek, nyomelemek (különösen a rügyek) és ásványok.

A  királydinnye növényi hatóanyagai képesek a lipidszint, zsíranyagcsere, a vér jótékony (HDL) koleszterinjének javítása mellett, a szív és keringés támogatására, valamint antioxidánsként is hatnak. A növény pozitív eredményeket mutat a magas vérnyomás és a cukorbetegség kezelésében. Napjainkban a királydinnye egyre népszerűbb a testépítők és a sportolók körében, mert növeli a tesztoszteronszintet, valamint izomtömegnövelő hatása miatt atléták és sportolók ugyancsak kedvelt gyógynövénye.

Nőknél a menzesz előtti (premenstruációs) és a változókori (postmenopauzális) tünetcsoport, férfiaknál pedig az andropauza (férfi klimax) kezelésére gyógyszeripari alapanyagként használják fel. A növényből libidóstimuláló, potencianövelő, valamint terméketlenséget kezelő készítményeket gyártanak férfiak számára. Férfiak esetében megnöveli a spermiumok képződésének mennyiségét, élettartamát és mozgékonyságát. Afrodiziákumként is felhasználható. Nőknél emeli az ösztrogénszintet, enyhíti a változókori klimaxos tüneteket, csökkenti a testzsír mennyiségét. Elősegíti a peteérést, megszünteti a menstruációs zavarokat, meddőség esetén is hatékonyan segít. Hatása mindkét nemnél erőteljesen fokozza a szexuális vágyat.

Szerző:

Rideg Róbert

természetgyógyász, holiszta, fitoterapeuta

mail: ridrob@freemail.hu

tel: 06-70-282-0427

A szerző független szakértő, véleménye a Zafír Egészség Kft-től eltérhet, az általánosságban a gyógynövényekre és nem a konkrét termékekre vonatkozik.