A depresszió súlyos betegség, amelyet különböző okok bonyolult együttese idéz elő, amely súlyos következményeket vonhat maga után (válás, munkaviszony elvesztése, öngyilkosság). A tüneteket mégis sokszor figyelmen kívül hagyják, pedig a lehangoltság és a depresszió között csak fokozatbeli eltérés van. A napfény hiánya miatt kialakuló téli depressziót sem szabad félvállról venni és kezeletlenül hagyni.

A szezonális depresszió a depressziónak azon fajtája, mely minden évben azonos időszakban jelentkezik. Ennek tünetei az arra hajlamos emberek többségében ősszel kezdődnek és a tél folyamán teljesednek ki.

Ez az igen gyakori, de csak kevésbé értett betegség több százezer embert érint hazánkban. Tudományos körökben is igazolódik, hogyan lehet gyógynövénykészítményeket alkalmazni a betegség leküzdésében.

A depresszió tünetei a következők: szomorúság, fáradtság, koncentrációzavar, a gondolatok megfogalmazásának és kifejezésének nehézsége, alvászavar vagy aluszékonyság, étvágytalanság, örömtelenség és közöny, gyakori sírás, súlyos esetben halállal és öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok. Vezető tünet lehet még a csökkent energiaszint és a fáradtság.

Az őszi-téli depressziónak ugyanazok a tünetei, min fent és az esetek többségében nőknél jelentkezik. Bizonyos tudományos vélemények szerint a depresszió mögött nem egyetlen okot kell keresni. A fő ok az agy által előállított kémiai neurotranszmitterek, vagyis az idegsejtek közötti kommunikációt létrehozó kémiai anyagok szintézisének egyensúlyában beállt zavar.

A szervezet biológiai órája – a cirkadián ritmus – egy olyan, nagyjából 24 órás ciklus, mely a szervezet fiziológiai folyamatait (testhőmérséklet, alvás, ébrenlét, hormonváltozás stb.) befolyásolja.  Ősszel és télen a napfény hiánya megzavarja ezt a belső ritmust, és könnyen depresszióhoz vezethet.  Az évszakváltozás felboríthatja a szervezet melatonin szintjét, mely hormon a hangulatunkat és alvási szokásainkat szabályozza. Az agy hangulatért felelős neurotranszmitterének, a szerotonin szintjének csökkenése jelentős szerepet játszik a szezonális depresszió kialakulásában. A napfényes órák csökkenésével a szerotonin szint is csökken és ez depresszióhoz vezethet. A depresszió kialakulásához hozzájárulhat az agyi kimerültség, mentális fáradtság és a stressz. Szezonális depresszió esetén alkalmazható a citromfű. Ez a gyógynövény a vegetatív idegrendszerre hat, csökkenti a stressz következtében fellépő ideges nyugtalanságot, kiválóan alkalmazható alvászavarok és túlzott izgatottság esetén is. A másik igen közkedvelt és népszerű gyógynövény az orbáncfű, amelynek hatóanyaga a hipericin, az antidepresszánsokhoz áll közel, ezért a belőle használt kivonatot antidepresszánsként használják. Meg kell említeni az élelmiszerallergia hatását, ami nem elhanyagolható tényező. Az őszi-téli depresszió ellenszere lehet, ha többet vagyunk családunkkal, barátainkkal, és segít az aktív sport (kerékpározás, kocogás), a tánc, jóga vagy a hétvégi kirándulás is. Persze fontos a pihentető, elegendő alvás is és a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. Segít a nevetés és színes ruhákat is hordhatunk, ha kedvünk tartja.

 

Dr. Rideg Róbert

természetgyógyász, holiszta, fitoterapeuta

mail: ridrob@freemail.hu

tel: 06-70-282-0427

 

A szerző független szakértő, véleménye a Zafír Egészség Kft-től eltérhet, az általánosságban a gyógynövényekre és nem a konkrét termékekre vonatkozik.