Csontok nélkül nincs emberi lét, bár sokszor észre sem vesszük működésüket vagy a szerepük jelentőségét.

Definíció szerint az emberi testet alkotó 206 csont mindegyike jellemző alakjánál, elhelyezkedésénél és működésénél fogva egy-egy egységet képvisel. A csontok – mint különálló szervek – egymással folytonosan, vagy ízületeken át (megszakítottan) összekapcsolódva a csontvázat képezik.
A csontváz sohasem csontosodik el teljes egészében, egyes részei porcosak maradnak.
Az emberi csontok fejlődése a 18-22. életévben fejeződik be.

Különös figyelem gyermek-, és fiatal felnőttkorban

 

A csontok növekedése tekintetében a csecsemő,- illetve a gyermekkor a legintenzívebb időszak, nő a csonttömeg, intenzív a csontgyarapodás és nagyon sokat erősödnek a csontok.
Ebben az időszakban a legfontosabb feladat segíteni a csontok épülését, hogy a későbbiek során minél hosszabb ideig támaszkodhassunk rájuk. Ahogy azt már említettük, kb 18-22. életévünk körül befejeződik a csontok méretbeli növekedése, de a csonttömeg tovább gyarapszik.
Minél inkább megalapozzuk csontjaink egészségét fiatal korban, annál kisebb esélyt adunk a csontritkulásnak. Az egyénre jellemzően elérhető maximális, más néven csúcs-csonttömegünket 25 és 30 éves korunk között érjük el. Nőknél általában erre a korra tehető az első gyermekvállalás, azaz a terhesség és szoptatás időszaka, amely a csontok egészsége szempontjából egy újabb kritikus életszakasz.

 

Hogyan tudjuk támogatni csontjaink egészségét?

Az egészséges életmóddal és megfelelő táplálkozási szokások kialakításával természetesen csontjaink egészségét is nagymértékben tudjuk támogatni. Szülőként különösen fontos, hogy gyermekeink csontozatának fejlődését is támogassuk, hiszen a gyermekek még nincsenek tisztában a csontozat szerepével, fontosságával.
A Zafír termékei közül különösen a kovaföld-kalcium kapszulát ajánljuk, mely jótékony hatással lehet a csont, a fogak és a porcok képzésében. Ezen kívül a legáltalánosabb vitamin, a C-vitamin fogyasztása is erősen ajánlott, és nem csak a náthás, influenzás időszakban.

 

 

Ezen gyógynövények hatóanyagait a Zafír mind bélben oldódó kapszula formájába sűrítette össze, aminek köszönhetően a felszívódás a többszörösére javul a többi kapszulához képest.