Tudod, hány ember cserélne veled?

Tudod, hány ember adná oda akár a fél karját is a Te egészséges tüdődért, májadért vagy a két ép lábadért, melyekkel futni, szaladni, kirándulni tudsz?

A dühítő csak az, hogy Te, dohányosként mindenáron el akarod ezt veszíteni.

 • Persze, tudjuk, értjük. Sok a stressz, nehezek a mindennapok és egyébként is, a cigi megnyugtat….
  Ismerősek ezek a mondatok?
 • Csak napi 2 szálat szívok, az is vékonyszálú.
 • Csak bulikban dohányzom, hetente 2x.
 • Most jobb lenne, ha innék vagy drogoznék?
 • Nem szívok sokat. Csak heti 1 dobozzal. A barátom/szomszéd/főnököm naponta 1 dobozzal szív.
 • Leteszem, majd ha túlleszek ezen….

Ugye, a fent felsorolt mondatok közül már a Te szádat is elhagyta valamelyik?!
A cigarettafüstben körülbelül 1200 vegyület található, ezeknek egy része ténylegesen RÁKKELTŐ!
A legismertebb a nikotin, melytől lelassul a vérkeringés, és kevesebb oxigént tud a szervekhez juttatni, mivel ez az addiktív szer összeszűkíti az ereket.

Attól kezdve, hogy rágyújtasz az első szál cigidre, számos betegséggel szemben válsz kiszolgáltatottabbá, mint nem dohányzó társaid.

Átlagosan 14 évvel rövidebb életre számíthatsz, mint azok, akiknek a cigi nem része az életüknek. A tüdőrák általános tény, hogy kialakulhat a dohányosok között, de ezek mellett számolnod kell a cukorbetegség, rossz vérkeringés, tüdőtágulat, szarkalábak, impotencia és számos más betegség veszélyével.
Persze vannak, melyek a nőket veszélyeztetik jobban, és vannak, melyek a férfiakat!
A nikotin ugyanazokra az agyi területekre (receptorokra) hat, mint a kokain vagy a heroin. Tehát kijelenthetjük, hogy dohányosként függő vagy. Semmivel sem vagy különb, mint egy heroinista, bár tudjuk, ezt Te erőteljesen tagadod!

Ha pedig azt gondolod, hogy vékonyszálú cigit szívva rád kevesebb veszély leselkedik, meg kell cáfolnunk!
Bár a nikotin ezekben a “slim” cigarettákban valóban kevesebb, ugyanakkor függőként többet is szívsz belőlük, tehát a helyzet semmivel sem jobb.

Ráadásul a nyugtató hatásáról is le kell rántanunk a leplet, mivel ez is fals információ. A dohányzás felpörgeti a szervezetedet, szaporábbá válik a szívverésed. Amitől mégis úgy érezheted, hogy kevésbé vagy stresszes, az a tevékenység köré épült egyfajta szertartás és közösségi élmény.


5 tény a cigarettáról, melyet ha elolvasol, talán Te is úgy döntesz, hogy leteszed!

 1. 400 milliárd dollár: A világ legkelendőbb terméke, globális szinten 400 milliárd dolláros üzletet jelent.
 2. Karbamid, akár a vizeletben: Régebben ízfokozóként karbamidot adagoltak hozzá. Ez egy kémiai vegyület, amely a vizelet egyik fő eleme.
 3. Tíz másodperc az agyig: A dohányfüst belélegzését követő 10 másodpercben éri el az agyat a nikotin. Ezután kimutatható a test bármely pontján, még az anyatejben is.
 4. Sokszorosan rákkeltő: A tartalma többek közt arzén, formaldehid, ólom, hidrogén cianid, nitrogén oxid, karbon monoxid, ammónia és 43 ismert (rákkeltő) karcinogén.
 5. Kevesebb antioxidáns: A dohányzók immunrendszere jobban igénybe van véve a nemdohányzókéhoz képest, vérük kevesebb antioxidánst tartalmaz, azonban immunrendszerük – aktivitásuknak köszönhetően – gyorsabban reagálhat a vírustámadásokra (egy ideig).Tudjuk, hogy cikkünk helyenként erőteljesebb hangvételben íródott, de zászlónkra tűztük a magyar társadalom életének és egészségének jobbítását, így ebben a témában úgy érezzük, csakis a kíméletlen tények segíthetnek!

Bízunk abban, hogy ezeket az információkat olvasva Te is a leszokás mellett döntesz és ezt az írást eljuttatod sok-sok ismerősödhöz!

Köszönettel, a Zafír csapata