Az ízületi gyulladás egy olyan reumás betegség, amely fájdalmat és merevséget okoz az ízületekben. Ez jelentkezhet heveny vagy krónikus formában is. A betegség érinthet egy vagy több ízületet. Amikor azonban az emberek ízületi gyulladásról beszélnek, rendszerint a csontízületi gyulladást, vagyis a porckopást (arthrosis) értik alatta.

A betegség érinthet egy vagy több ízületet. Az ízületi gyulladás kialakulásának többféle oka lehet, vezető tünetegyüttes a duzzanat, melegség, vörösség és a fájdalom, valamint a mozgásfunkció beszűkülése. A betegség nőket és férfiakat egyaránt érinthet, bármely életkorban előfordulhat. Az életkor előre haladtával az előfordulás gyakorisága növekszik. A degeneratív (elfajulásos) ízületi megbetegedésként is ismert porckopás a tucatnyinál is többféle ízületi gyulladás közül is a legelterjedtebb. Magyarországon mintegy 500 ezer, főként 50 év feletti embert érint. Leggyakrabban a csípőt, a térdet, a gerincet, valamint a kéz-és lábujjak apró csontjait támadja meg. A porckopás rendszerint fokozatosan alakul ki, eleinte kisebb fájdalmakkal, majd lassan kiterjed és ízületi merevséghez, duzzanathoz, valamint mozgáskorlátozottsághoz vezet. A porc vastagsága a csontvégeken fokozatosan csökken, végül az ízületek mozgásával a súrlódás már nem a porcokon, hanem a csontokon zajlik. Ez további kóros gyulladásos folyamatot generál és kialakul a meszesedés. Az ízületi gyulladásnak a másik leggyakoribb típusa az osteoarthritis -amely gyakran idősebb korban fordul elő, tünete az ujjak, a térd, a csípő és a keresztcsont gyulladása. A reumás ízületi gyulladás (reumatoid arthritis), hátterében gyakran autoimmun folyamat húzódik meg. A reumás ízületi gyulladásban szenvedő beteg esetében a fádalom szimmetrikus eloszlású, gyakran érinti a lábakat és a karokat. A reumatoid arthritis gyakran érinti az ujjakat, de más ízületeket is megtámadhat. Az ízületi fájdalom, duzzanat és melegségérzet mellett általános tünetként jelentkezhet még kimerültség, láz, étvágytalanság, a nyirokcsomók megnagyobbodása, bőr alatti csomók megjelenése és izommerevség, alvás, illetve mozdulatlanság után a merevség némi testmozgás hatására rendszerint mérséklődik, illetve meg is szűnhet. Meg kell említeni a köszvényes ízületi gyulladást. A köszvény az ízületi gyulladás (arthritis) azon formája, amit rohamokban jelentkező fájdalom, duzzanat, kipirosodás, ízületi nyomásérzékenység jellemez, és amelyet a szervezet magas húgysavszintje okoz. Az ízületi gyulladás kezelésének egyik lehetséges megoldása a porcvédelem. Az alkalmazható készítmények közül meg kell említeni a Zselatin porkapszulát, az Almapektin porkapszulát és a Kovaföld-Calcium porkapszulát. Ezek a készítmények az ízületi folyadék képződését segítik elő. Kiegészíthetjük a terápiát hatékony gyulladáscsökkentőkkel, mint például Paprikamag olajkapszula, amely fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatású. Javasolható a Kurkuma porkapszula, hatóanyaga a kurkumin, amely tudományosan is igazoltan gyulladásgátló. A Fahéj porkapszula, Csalán olajkapszula, Gyömbér olajkapszula, Legyezőfű porkapszula szintén alkalmazható az ízületi betegségek megelőzésében és kiegészítő kezelésében. A Macskakarom olajkapszula csillapítja a gyulladásokat, elősegíti az ödémák gyorsabb  megszűnését, enyhíti  a  fájdalmat.

 Említésre méltó hatást lehet vele elérni az arthritis (ízületi, gyulladás), a bursitis (nyálkatömlő-gyulladás) esetén.

 

Szerző:

Rideg Róbert

természetgyógyász, holiszta, fitoterapeuta

mail: ridrob@freemail.hu

tel: 06-70-282-0427

 

A szerző független szakértő, véleménye a Zafír Egészség Kft-től eltérhet, az általánosságban a gyógynövényekre és nem a konkrét termékekre vonatkozik.