A gyógynövények fogyasztása már évezredek óta az emberek életének részét képezi, pozitív hatásaikról ma is olvashatunk a legkülönbözőbb szakirodalmakban. Gyakran felmerülhet az emberben az a kérdés, hogy milyen formában érdemes ezeket a gyógyhatású növényeket a lehető legideálisabban szervezetünk hasznára fordítani? Ennek a kérdésnek a lehetséges kimeneteleit vesszük górcső alá.

Alapvetően 3 lehetséges fogyasztási alternatívát különböztethetünk meg: teaként, tinktúraként vagy kapszulás kialakításban.

A klasszikus: tea

Elsőként nézzük meg a legismertebb és legelterjedtebb módját a gyógynövények felhasználásának, azaz a teafőzetet (más néven forrázatot). Ennek elkészítéséhez csupán a gyógynövény megtisztított leveleit vagy virágát tartalmazó filter szükséges, melyet adott ideig forró vízben kell áztatni.

A bódító: tinktúra

Következő gyűjtőfogalom az úgynevezett tinktúra, ami tulajdonképpen a gyógynövény alkoholos oldata. Ez a változat erősebb hatással bír a gyógyteáknál, tehát kisebb dózis is elegendő belőle. Általában 25-90 százalék között tartalmaznak alkoholt ezek a készítmények. Ezzel szemben a gyógynövénybor és a gyógynövényelixír (általában kész alkoholos italba keverve) 12-38 százalékos tartalommal rendelkezhetnek.

A modern: kapszula

A harmadik nagyobb csoportot a kapszulák alkotják. Ezek a gyógynövények koncentrált hatóanyagait tartalmazzák, ami miatt hatékonyabbak a teánál vagy akár a tinktúránál, nem mellesleg kényelem és elfogyasztás (például a hagyma kellemetlen velejárója) szempontjából is az élen áll. Az adagolást is meglehetősen leegyszerűsíti ez a forma az emésztő- és kiválasztórendszer kímélése mellett, ezáltal az érzékenyebb gyomorral rendelkezők is nyugodtan alkalmazhatják.

Fontos megjegyezni, hogy életmódunk nagyban befolyásolja a számunkra megfelelő gyógynövénybeviteli formát. Aki meglehetősen szűk időkerettel rendelkezik, annak a kapszulás megoldás kiváló választás lehet, míg vannak olyanok, akiknek a reggeli gyógytea elkészítése a rutin és a nap kezdetének része.

Gyógyszerszedés esetén mindenképpen egyeztessünk orvosunkkal, hogy melyik gyógynövény engedélyezett.

Szerzőnk a gyógynövényekkel való ismerkedés elején járó egyetemista.

 

Források:

https://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/gyogynovenyek_tea_tinktura_kapszula/20150505144313?autorefreshed=1

https://gyogynovenylexikon.hu/ha-erzekeny-vagy-megoldas-kapszula/

https://gyogynovenylexikon.hu/sietosok-gyogyteaja-kapszula/

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/gyogyteak_a_legfontosabb_tudnivalok/20170127111717