Fókuszban a megfázás és az influenza

 

A nátha és az influenza is a légutak vírusos fertőzése, és néha nehéz eldönteni, hogy a beteg éppen melyikben szenved. A nátha tünetei általában fokozatosan alakulnak ki, míg az influenza egy pillanat alatt dönti le az embert a lábáról. Előfordul, hogy a beteg reggel jól érzi magát, délután már ágynyugalomra kényszerül.

A nátha klasszikus tünetei /orrfolyás, torokfájás, tüsszögés/ általában enyhébbek, mint influenza esetében tapasztalható. Az influenza klasszikus tünetei /láz, köhögés, kimerültség, izomfájdalom, fejfájás/ gyakori panasz az őszi időszakban.

A két betegség gyógyulásához szükséges idő is lényegesen eltérő.

A nátha általában egy hétig tart, de a tünetek három-négy nap után enyhülnek, ha az immunrendszer jól működik. Az influenza akár tíz napig is eltarthat és a fáradtság ezt követően két-három hétig fennmaradhat. A náthának csak ritkán vannak súlyos szövődményei, az influenza viszont elég gyakran hörghuruthoz és tüdőgyulladáshoz vezethet. Az influenza az immunhiányban szenvedők esetében, a 70 év felettiek és a krónikus betegek számára halálos kimenetű is lehet.

Mindkét betegséget a légutak nyálkahártyáján szaporodó vírusok okozzák. Nátha esetén az orrüreg érintett, míg influenzánál sokszor az egész légzőrendszer: a légcső és a hörgők is. Válaszként az immunrendszer elárasztja a területet a fertőzéssel harcoló fehérvérsejtekkel.

A betegségek tüneteit nem is maguk a vírusok, hanem a szervezet védekezőreakciója okozza. A nátha és az influenza leggyakrabban ősszel és télen jelentkezik, amikor a fűtött lakások száraz levegője az orrüreg nyálkahártyájának nedvességét csökkentve elősegíti a vírusok bejutását a szervezetbe. Ilyenkor az emberek többet tartózkodnak egy légtérben, ami növeli a fertőzés veszélyét és kockázatát.

 

Bizonyos gyógynövények alkalmazása segíti az immunrendszert, hogy hatékonyan megküzdjön a betegségekkel, súlyosabb esetekben csökkenti a betegség lefolyását. Ebből következik, hogy egy gyógynövény kúra megkezdését követően korábban meggyógyul és megelőzhető a szövődmények egész sora. Bizonyos esetekben az időben történő beavatkozás meg is előzheti preventíven a nátha és az influenza kialakulását. A bíborkasvirág és a grapefruitmag készítmény az immunrendszer erősítésével állít akadályt a vírusok elé. Torokfájás, torokgyulladás esetén bátran alkalmazható az ezüst kolloid cseppek baktériumölő, vírusölő, gombaölő és fertőtlenítő hatása. A készítménnyel gargalizálhatunk is.  Ha a nátha vagy influenza gyakran jár együtt bakteriális fertőzéssel, arcüreggyulladással vagy hörghuruttal, a tünetek első jelentkezésekor érdemes elkezdeni fokhagymakészítményt szedni, mivel antibakteriális hatóanyagot tartalmaz.  A C-vitamin csökkentheti a betegség időtartamát és enyhítheti a sokszor kellemetlen és kínzó tüneteket. Ha a betegségek legyőzéséhez külön segítséget szeretnénk igénybe venni, alkalmazzuk együtt a bíborkasvirág és orbáncfű készítményeket. Ha a nátha és influenza akut szakasza lezajlott a lábadozáshoz alkalmazható készítmény a homoktövis, amely kitűnő szolgálatot tehet gyógyulásunk érdekében.

Szerző:

Dr. Rideg Róbert

természetgyógyász, holiszta, fitoterapeuta

mail: ridrob@freemail.hu

tel: 06-70-282-0427

A szerző független szakértő, véleménye a Zafír Egészség Kft-től eltérhet, az általánosságban a gyógynövényekre és nem a konkrét termékekre vonatkozik.