MAGYARORSZÁG ELVESZTETTE PIACI NAGYHATALMI SZEREPÉT
A gyógynövénypiac reneszánsza lehetőséget ad piaci szerepünk újbóli megerősítésére


A gyógynövények használata egyidős az emberiséggel és sok ezer éven keresztül a természet erejének kiaknázásán kívül nem is adatott más mód az egészségügyi problémák megelőzésére vagy enyhítésére. A Természetvédelmi Világszövetség becslései szerint ma több mint 50 000, de akár 80 000 is lehet azon virágzó növényfajok száma, melyeket szerte a világon gyógyszerészeti célra használnak. A belőlük készült gyógyhatású készítmények és étrend-kiegészítők piaca az elmúlt három évtizedben hatalmas bővülésen ment keresztül, így Magyarország számára adott a lehetőség, hogy újra fontos európai szerepet töltsön be a gyógyhatású készítmények piacán.

Budapest, 2018.12.20.

Bár a gyógynövényekről szóló ismereteinket manapság kevésbé alkalmazzuk napi szinten, a teljes élet reményében egyre többen fordulnak segítségért újra a természethez, a természetes hatóanyagú készítményekhez. Míg régen a gyógynövények leginkább a betegségek kezelésében voltak kulcsfontosságúak, most már a megelőzésben és az egészség fenntartásában bizonyítják pótolhatatlan szerepüket. A gyógynövények alkalmazásait és azok emberi szervezetre gyakorolt hatásait összegző kutatások mind megegyeznek abban, hogy a természetes hatóanyagok felhasználása kevesebb mellékhatást eredményez a szervezetben, ennek köszönhetően terápiás jellegű használatuk sok esetben tartós, hosszú távú javulást eredményez. Ma a fitoterápia, vagyis a növényi részek és a belőlük előállított készítmények gyógyászati felhasználása új reneszánszát éli és hazánknak is adott a lehetőség, hogy az európai színtéren újra kiemelkedő pozíciót foglaljon el a gyógynövény-exportőrök körében.

A fitoterápia a betegségek, a fájdalmak megszüntetésének egyik legősibb módja. Egyes növényi fajok gyógyászati célú felhasználása a fizikai egészségügyi problémák mérséklésére hivatott – mint például a cukorbetegség tüneteinek enyhítését, a normál szénhidrát anyagcsere fenntartást segítő készítmények -, de vannak olyan gyógynövények is, amik a mentális állapotunk javításában tudnak segíteni.

A gyógynövények felhasználási módja rendkívül változatos, teákat, alkoholos kivonatokat, koncentrátumokat, kenőcsöket, illóolajokat és ezek kombinációját lehet belőlük készíteni, de egy organikus termékcsaládnak köszönhetően ma már őrleményként, por- és olajkapszula formájában is könnyen hozzájuthatunk a természetes hatóanyagok egészséget támogató erejéhez.

A gyógynövényekből készült gyógyhatású készítmények és étrend-kiegészítők piaca rendkívüli átalakuláson ment keresztül az elmúlt évtizedekben, aminek eredményeképpen világszerte ma már az emberiség közel 80%-a támaszkodik valamilyen formában gyógynövényből készült termékre a mindennapokban az általános egészség fenntartás részeként.

Hazánkban mintegy 330 gyógynövényfajta él a kedvező természeti viszonyoknak köszönhetően és egészen a nyolcvanas évekig az ország igazi gyógynövény-termesztő nagyhatalomnak számított az európai színtéren. A magyar gyógynövény-szegmens az egész európai piac hatvan százalékát látta el és bár tapasztalható egy mérsékelt visszaesés az exportban, de a mai napig jelentős felvevőpiaca van a hazai gyógytermékeknek: kulcsfontosságú exportpiacaink továbbra is Németország, Kína és az Egyesült Államok is.

A gyógynövénytermesztés újbóli fellendítése a hazai piacra, az agrárszektorra és a foglalkoztatási mutatókra is pozitív hatással lenne, azon belül is a vidéki foglalkoztatásra. A gyógynövények feldolgozása számtalan munkafolyamatból áll, aminek köszönhetően akár százezer embernek is stabil munkahelyet és megélhetést biztosíthat.” – mondta el Fábián Ferenc, a Zafír Egészség Kft. alapítója.

Hazánkban mintegy 50 milliárd forintra tehető a gyógynövényteák, gyógytermékek és más gyógynövény alapanyagú készítmények összforgalma éves szinten, de egyelőre csak egy szűk termelői kör elégíti ki a felvevőpiac igényeit. A szegmensben romló támogatási körülmények következtében egyre kevesebben vállalkoznak a termesztésre, azonban a termelési folyamatokhoz fűződő közterhek mérséklésével, a szükséges infrastrukturális háttér megteremtésével és a termelési költségek optimalizálásával a vállalkozói hajlandóságban is növekedést érnénk el. A természethez való visszatalálásunk nem csak egy egészségtudatos társadalom kialakításában segít, de a gyógynövénypiacon betöltött szerepünket is újra megerősítheti Európában.

A gyógynövényekből készült készítményekhez való könnyű hozzáférhetőség mindenki számára garantált, ma már nem csak a gyógyszertárak termékkínálatában, de drogériákban, kisboltokban és a legtöbb bioboltban is egyszerűen hozzájuthatunk az egészségünket támogató, természetes alapanyagokból készült termékekhez.

Zafír organikus termékcsalád

A Zafír organikus termékcsalád 2006-ban jött létre azzal a céllal, hogy a gyógynövények egészségre gyakorolt pozitív hatásait és az egészség fenntartásában betöltött fontos szerepüket széles körben ismertesse a hazai közegben és segítse az embereket a természet újra felfedezésében, hogy annak erejével újra teljes életet élhessenek. Gyógynövényekből készült készítményeik csakis természetes alapanyagokat tartalmaznak, termékpalettájuk közel 90 féle különböző terméket rejt magában, amik őrleményként, por- és olajkapszula formájában kaphatók.